Panel diskusija „Kafa sa poslodavcima“ kao završnica Soft Skills Akademije, u okviru E4U projekta


Nastavljajući se na Soft Skills Akademiju, organizovanu protekle sedmice na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, studenti su organizovali panel diskusiju simboličnog naziva „Kafa sa poslodavcima“.

Ovogodišnji motiv Narandžastog tima, koji čine studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, je uspješna implementacija kampanje za bolje obrazovanje i zapošljavanje pod nazivom „Nisam rob(a) biroa“.

U ponedeljak, 28.05.,  polaznici Soft Skills Akademije imali su priliku, zajedno sa članovima Narandžastog tima, razgovarati sa vrlo uspješnim ljudima iz svijeta biznisa.Tom prilikom,  organizovan je Speed Networking da bi učesnici akademije mogli podijeliti svoja stečena znanja, tokom fakulteta i akademije, sa poslodavcima. Podjelom ličnog iskustva, kao i znanja, govornici su nastojali potaknuti prisutne da ulažu u svoje obrazovanje, te da je ono zvjezda vodilja za uspjeh.

Cilj kampanje bio je podizanje svijesti visokoobrazovnih institucija i poslodavaca o potrebi jačanja saradnje, kroz involviranje privrednika u proces kreiranja studijskih programa i nastavnog procesa, jačanje i uvođenje studentske prakse tokom studija. Na panelu prisutni su diskutovali o trenutnoj situaciji mladih u BiH, najboljim načinima da se sprovedu potrebne promjene, značaju prakse u okviru studijskog programa, te važnosti sticanja iskustva općenito.

Za kraj je prenešena poruka, od svih prisutnih, da je na mladima da upale svjetlo u BiH i da se ne ustručavaju pokrenuti lavinu promjena u državi, što je Narandžasti tim i učinio. Simboličnim puštanjem balona, upriličenim na Trgu Slobode u Tuzli, Tuzlaci su „upalili svjetlo“ i poslali poruku da su spremni za promjene, koje vode BiH ka napretku.