Poziv na javnu prezentaciju Izvještaja o evaluaciji uticaja subvencija iz budžeta Tuzlanskog kantona na razvoj malih i srednjih preduzeća za period od 2011. do 2015. godine


UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 21.06.2018. god.
Pozivamo vas na javnu prezentaciju Izvještaja koji se odnosi na evaluaciju uticaja subvencija iz budžeta Tuzlanskog kantona na razvoj malih i srednjih preduzeća za period od 2011. do 2015. godine.
Javna prezentacija će se održati 25. juna 2018. godine u prostorijama amfiteatra A1 Rektorata Univerziteta u Tuzli s početkom u 11 sati. Prezentaciji će prisustvovati zvaničnici i predstavnici Vlade Tuzlanskog Kantona, uključujući Premijera Vlade Tuzlanskog kantona, Rektorica Univerziteta u Tuzli i članovi akademske zajednice, te predstavnici USAID/BiH projekta MEASURE-BiH.
Ovo je prvi put da su javne institucije u BiH odlučile provesti analizu evaluacije uticaja vladinih programa subvencija u BiH. Također, ovo je prvi put da se takve analize temelje na strogim i preciznim naučnim metodama i da je analiza proizvod znanja i eksprtize domaćih stručnjaka.
Cilj ove evaluacije je bio da se utvrdi da li su subvencije malim i srednjim preduzećima u Tuzlanskom kantonu rezultirale i boljim poslovnim rezultatima tih preduzeća. Korištene naučne metode je moguće, uz manje prilagodbe, koristiti za procjenu uticaja drugih sličnih programa finansiranih budžetskim sredstvima javnih institucija. Ovaj pristup analizi programa subvencija javnog sektora omogućava preusmjeravanje javnih sredstava na programe koji pokazuju najbolje rezultate, te uštedu velikih iznosa finansijskih sredstava poreznih obveznika kojim bi se u protivnom i dalje finansirali programi koji možda ne polučuju očekivane rezultate.
Evaluaciju uticaja subvencija na poslovanje malih i srednjih preduzeća  su, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, uradile profesorice sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Jasmina Okičić i dr. sc. Meldina Kokorović Jukan, koje su ujedno i istraživačice uključene u MEASURE-BiH Research Fellows Program ( http://measurebih.com/research-fellows-program ).

Uspješno završivši ovaj program, pokrenut početkom 2015. godine, profesorice su dobile i  Certifikat evaluacijske prakse kojeg dodjeljuje Institut evaluatora pri Claremont Graduate Univerzitetu ( https://tei.cgu.edu/ ).

Unaprijed se zahvaljujemo na spremnosti da  prisustvujete ovom događaju i prenesete informaciju široj javnosti.