Konkurs za dodjelu 15 stipendija Fondacije Konrad Adenauer u BiH


Uslovi za prijavu

  1. redovan studij na 1. ili 2. godini drugog ciklusa / 4. ili 5. godini integrisanog studija (sve studijske grupe) na nekom od univerziteta u BiH u akademskoj 2021/2021. godini
  2. aktivan volonterski angažman u bosanskohercegovačkom društvu  i prosjek ocjena najmanje 8,00 odnosno 3,5 (svi ispiti od početka studija uključujući i prvi ciklus)
  3. interes za rad Fondacije Konrad Adenauer, poštivanje vrijednosti za koje se zalaže Fondacija Konrad Adenauer
  4. državljanstvo BiH, starost do 30 godina, kandidat*kinja ne smije primati stipendiju druge organizacije

Potrebna dokumentacija

Kandidati*kinje šalju sljedeću dokumentaciju u elektronskoj formi:

  1. popunjen formular
  2. motivaciono pismo (na njemačkom ili engleskom jeziku)
  3. biografija (na njemačkom ili engleskom jeziku)
  4. potvrda o prosjeku ocjena od početka studija uključujući i prvi ciklus (uvjerenje o položenim ispitima)
  5. dokaz o upisu u akademsku godinu 2021/2022 (potvrda o upisanom semestru, screenshot iz univerzitetskog sistema)
  6. dvije preporuke ne starije od 3 mjeseca (akademska preporuka i preporuka o društvenom angažmanu)

Aplikacije se dostavljaju u elektronskoj formi kao JEDAN dokument u pdf-formatu na sljedeći e-mail: sarajevo@kas.de. Rok za dostavljanje prijava je 01.10.2021. Dokumentacija dostavljena u drugačijem formatu neće biti uzimana u razmatranje.

Uspješni kandidati bit će pozvani na razgovor sa Komisijom za izbor. Fondacija Konrad Adenauer zadržava pravo da naknadno zatraži dodatnu dokumentaciju. Ukoliko je trenutno nedostupan, dokaz o upisu u akademsku godinu 2021/2022. može biti dostavljen naknadno.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje. Bivši stipendisti*ce Fondacije Konrad Adenauer nemaju pravo prijave. Stipendiranje obuhvata novčanu stipendiju u visini od 320 KM mjesečno za jedan semestar uz mogućnost produženja na cijelu akademsku godinu, kao i prateći program za stipendiste. Konkurs je objavljen na društvenim mrežama Fondacije Konrad Adenauer u BiH. ( https://www.kas.de/bs/web/bosnien-herzegowina/einzeltitel/-/content/stipendije-1 i https://www.facebook.com/fondacijakonradadenauer.sarajevo).